Galium aparine
  • Türkçe Adı: Yoğurt otu, yapışkan otu
  • İngilizce Adı: Cleavers, clivers
  • En Sık Bulunduğu Bölgeler ve Genel Özellikleri: Avrupa’nın birçok bölgesinde, Sibirya’dan Himalayalar’a kadar Asya’da, Kuzey ve Güney Amerika gibi geniş bir alanda yetişen otsu bir bitkidir.
Kullanılabilir Kısımlar: Topraküstü kısımları

Etkin Maddeler: İridoid monoterpenler (asperulosid), benzil izokinolin alkoloidleri (protopin), beta karbolin alkoloidleri (harmin), kinazolin alkoloidleri ve flavonoidler

Etkileri ve Kullanıldığı Durumlar: Yoğurtotunun içeriğindeki taninler sıkılaştırıcı ve kanamayı durdurucu etkilere sahiptir. Bunun haricinde diüretik (idrar söktürücü), alteratif (kanı temizleyici) ve hafif laksatif özellikleri de vardır.
  • Oral olarak alınan yoğurt otu diüretik (idrar söktürücü), dizüri (idrar zorluğu), idrar kanallarının iltihaplanması, sistit  gibi boşaltım ve üreme sistemleriyle ilgili tüm enflemasyonlu (iltihaplı) hastalıklarda,
  • Lenfadenit (lenf bezi iltihabı) gibi hastalıklarda, özellikle şişmiş lenf bezlerini ve cerahat toplamış vücut bezelerini normal haline döndürmek için,
  • Ciltteki döküntüler ve sedef hastalığı gibi bazı cilt rahatsızlıklarında, şişmiş bezeler, göğüs şişlikleri ve ülserler gibi durumlarda topikal olarak (etkilenen bölgenin üzerine uygulanarak) kullanılır.
Kullanım Şekli ve Dozaj: Bitkinin kurutulmuş toprak üstü kısmının toz haline getirilmiş kısmı oral olarak kullanılabileceği gibi çay olarak da tüketilebilir ya da taze bitkinin suyu sıkılarak içilebilir.  Bitkinin kurutulmuş toprak üstü kısmından 2-4 gram günde üç kez tüketilebilir. Bunun haricinde 2-4 gram bitki, 150 ml kaynar suda 5-10 dakika demlenebilir ve çay olarak günde 3 kez tüketilir. Ya da taze bitkinin suyunu sıkarak 3-15 ml sıvıyı günde 3 kez içebilirsiniz

Güvenlik ve Yan etkileri: Oral olarak uygun miktarlarda kullanıldığı sürece güvenli olduğu kabul edilir. Bitkinin toksisitesiyle ilgili herhangi bir doküman bulunmamaktadır. Bitkiyle ilgili gebe ve emziren kadınlar üzerinde herhangi bir araştırma yapılmamıştır.

Diğer Bitkilerle /Gıdalarla / Gıda Takviyeleriyle Etkileşim: Herhangi bir etkileşim durumu hakkında bilgi mevcut değildir.

İlaçlarla Etkileşim: Herhangi bir etkileşim durumu hakkında bilgi mevcut değildir.

Hastalıklar veya Durumlarla Etkileşimi
  • Diyabet: Sıkılmış bitki suyunu diyabet hastaları dikkatli kullanmalıdırlar
Ayurveda’da Kullanılan İsmi: 

Tadı: Buruk - kekremsi

Kullanılan Kısımları: Toprak üstü kısımları

Enerjetiği: Serinletici

Sindirim Sonrası Etkisi: Acı

Doshalar Üzerindeki Etkileri: Pitta ve Kapha’yı azaltırken Vata’yı arttırır

Genel Nitelikleri: Diüretik (idrar söktürücü), alteratif (kanı temizleyici), yara iyileştirici

Kullanım Alanları: Fazla sıvının vücuttan atılmasında, enflamasyonların etkisinin yok edilmesinde, idrar yolu enfeksiyonlarının, hepatitin ve cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Doğu Hindistanda taze bitkiden sıkılarak elde edilen bir çay kaşığı bitki suyunun Gonorenin (cinsel yolla bulaşan bir hastalık) tedavisinde oldukça etkili olduğu düşünülür. Etkili bir diüretik olmasının yanı sıra iyi bir kan temizleyicidir.

Enflamasyonların (iltihaplanma durumlarının) giderilmesinde oral olarak kullanımı da topikal olarak kullanımı da oldukça etkilidir. Topikal olarak kullanımının tümörler gibi kanseröz dokuların iyileşmesinde etkili olduğu düşünülmektedir. Bitkinin dekoksiyonunun (bitkiden kaynatılarak elde edilen sıvı) yumuşak bir bezle cilde uygulanması güneş yanıkları ve cilt lekeleri için oldukça faydalıdır. Bitkiden hazırlanan çayın kullanımı sedef hastalığına ve ciltle ilgili birçok hastalığa iyi gelmektedir. Ayrıca serinletici özelliği sayesinde yüksek ateşi düşürmede de faydalı olduğu düşünülmektedir.